Segítségek és eszközök

HIEROGLIFA SZERKESZTÉS

Munkám megkönnyítéséhez én a WinGlyph-et használom. Mivel ez commercial – fizetős program,  sokaknak sajnos nem elérhető. Viszont… ma már az Interneten ingyenes hieroglifa szerkesztő, és ingyenes vagy nyílt forráskódú programok is találhatók. Ezek egyike a JSesh nevezetű, jól használható szerkesztőprogram.

JSesh hieroglifa szerkesztőprogram telepítése:

1.) JSesh működéséhez szükséges a Java futási környezet.

Először menjünk a http://www.java.com weblapra.

A középső “Do I have Java?” gombra kell kattintani, és ha azt írja, hogy nincs vagy nem a legújabb Java-nk van, akkor a “Free Java download” gombra kattintva majd a Java installáció utasításait követve a Java-t fel kell telepíteni.

2.) Nyissuk ki a http://jsesh.qenherkhopeshef.org/releases weblapot majd kattintsunk a “download Windows version now!” Töltsük le a programot majd indítsuk el azt.A program használatáról (sajnos csak angolul) itt lehet olvasni: http://jsesh.qenherkhopeshef.org/en/documentation

3.) A Transliteráció Italic-ot szükség esetén külön kell letölteni. Innen le lehet tölteni a transzliterációs fontkészletet. Ezt ki kell bontani hogy a GLYPH_I.TTF file legyen látható.

Installációja Windows XP esetén be kell másolni a GLYPH_I.TTF file-t a C:\WINDOWS\fonts mappába.

Installációja Windows Vista esetén be kell másolni a GLYPH_I.TTF file-ra a jobb egér gombbal rákattintani majd az instal-t  választani.

Egy rövid példa a fentiek alkalmazására a Csillagszoba 230-as fohásza.

Jó munkát, s hozzá sok örömet kívánok.

Működteti a WordPress.com.

Olvasson többet hasonló témákban Borbola Jánostól!

Iratkozzon fel most hogy tovább tudjon olvasni es a régebbi cikkekhez is hozzáférjen.

Tovább olvasás